Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

OIC om koranbränningarna: Fördömer starkt

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens extrainsatta möte mellan medlemsländerna i den islamiska samarbetsorganisationen OIC fördöms koranbränningarna.

”Vi uppmanar medlemsländerna att överväga vad de anser vara passande åtgärder mot de länder där den heliga Koranen vanhelgas och bränns, vilket inkluderar Sverige och Danmark”, skriver OIC i uttalande.

Utrikesministrarna för de 57 medlemsstaterna samlades för att diskutera bland annat koranbränningarna i Sverige och Danmark. Efter mötet hade OIC enats om 35 punkter om hur man ska svara på koranbränningar.

Åtgärderna inkluderar ”nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra åtgärder för att uttrycka avståndstagandet av upprepade smädelser mot den heliga Koranen och islamska symboler”.

Det står även att man nu att fördömer de senaste koranskändningarna i Sverige och Danmark väldigt starkt. Man uppmanar också båda länderna att få aktionerna att upphöra, oavsett vilken religions hela skrifter eller symboler som berörs.

SVT:s reporter: Hittat en gemensam grund

SVT:s utrikesreporter är i Libanons huvudstad Beirut och har följt oroligheterna som har tagit fart efter koranbrännningarna.

– Här visar man en ganska stark gemenskap i det här fördömandet, att man är en enad front av 57 väldigt olika länder som har hittat en gemensam grund, säger SVT:s utsända Gilda Hamidi-Nia.

Utöver de 35 punkterna så har OIC även tagit ett beslut om att skicka en delegation till EU-kommissionen för att ”uttrycka fördömandet” av ”vanhelgandet” av Koranen och uppmana unionen att säkerställa att denna ”kriminella handling” inte upprepas med yttrandefrihet som motivering.

Uttalandet från OIC är inte förvånande enligt SVT:s reporter.

– Man ska komma ihåg att i dessa länder så är det brottsligt att skända heliga skrifter, så det anses inte vara märkligt att begära det från andra länder, säger Gilda Hamidi-Nia.

SVT har sökt statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.