Professor Björn Olsen om nya viruset. Foto: Reuters/SVT

Fjärde person död av nya viruset

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde person har dött av det kinesiska coronaviruset. Samtidigt börjar nu myndigheter runtom i världen screena flygpassagerare som reser från Wuhan i Kina.
– Du kan inte till fullo förhindra att smittan sprids till landet, säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet.

Det nya viruset upptäcktes först i staden Wuhan i Kina på nyårsafton. Sedan dess har över 200 laboratoriebekräftade fall rapporterats, enligt svenska Folkhälsomyndigheten.

De allra flesta smittade är kvar i Wuhan men två personer har bekräftats bära viruset i Thailand, en i Japan och en i Sydkorea. Samtidigt har en man, som misstänks vara smittad, satts i karantän i Australien.

Krismöte i WHO

Samtliga bekräftade fall av smitta går att spåra tillbaka till den kinesiska staden Wuhan. Den senaste som dött av smittan var en 89-årig man som ska ha börjat visa symptom för viruset den 13 januari. Dödsfallet kommer bara timmar efter Kinas folkhälsomyndighet bekräftat att viruset smittar mellan människor.

Världshälsoorganisationen, WHO, ska på onsdag hålla ett krismöte för att utreda om det nya coronaviruset utgör en hälsonödläge eller inte, rapporterar Reuters. Samtidigt börjar säkerhetsåtgärderna stärkas på flera platser.

Australien kommer att börja screena samtliga resenärer som flyger från Wuhan till Sydney. Totalt tre flyg i veckan går mellan städerna. Samtliga resenärer kommer få information om viruset och ombeds lämna besked till myndigheterna om de har några symptom. Även i flera asiatiska länder och i USA talas det om att screena flygpassagerare, enligt Reuters. Singapore kommer sätta alla resenärer som varit i Wuhan under de senaste 14 dagarna i karantän.

Likheter med SARS

Smittan tillhör gruppen coronavirus, som angriper andningssystemet. Symtomen kan variera mellan alltifrån förkylning till lunginflammation. Även SARS är en form av coronavirus.

Mellan 2003 och 2004 plågades världen av en SARS-epidemi som orsakade runt 8000 utbrott och 750 dödsfall. Även den smittan upptäcktes först i Kina, och spreds sedan via resenärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet