Fartyg från Kina och Taiwan har i helgen rört sig nära varandra i Taiwansundet. Foto: TT

Kinas militärövningar vid Taiwan fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk militär meddelar under måndagen att man planerar att fortsätta de militära övningarna kring Taiwans havs- och luftrum. 

Under söndagen rapporterade flera internationella medier att den kinesiska militärövningen runt Taiwan hade avslutats. Men under måndagen meddelar Kinesiska folkets befrielsearmé (FBA), via ett inlägg på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo, att man från och med måndag kommer öva på att leda anti-ubåtsattacker och sjöräder.

Övningarna är Kinas största någonsin runt Taiwan och ett stort antal stridsflyg och stridsfartyg har deltagit. Kina har även avfyrat robotar över Taiwan.  

Ses som reaktion på Nancy Pelosis besök 

För en vecka sedan genomförde USA:s talman Nancy Pelosi ett statsbesök i Taiwan, och Kinas omfattande övningar har beskrivits som en reaktion på det uppmärksammade besöket.

Enligt Kinas försvarsdepartement har målet med övningarna varit att testa vapensystem till sjöss och på land. Landets utrikesminister Wang Yi sa i ett uttalande under söndagen att Taiwan är en del av Kinas territorium – och inte en del av USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kina har avbrutit allt klimatsamarbete med USA”. Se USA:s utrikesminister Antony Blinken tala i klippet. Foto: HECTOR RETAMAL/TANG CHHIN SOTHY/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.