Två oidentifierade militärfartyg i vattnen utanför Taiwan på söndagen. Kina avslutar nu fyra dagars intensivt övande nära Taiwan. Foto: AFP

Kinesisk storövning avslutas: ”Katt- och råtta-lek på havet”

Uppdaterad
Publicerad

Kina rundar av fyra dagars militärövningar runt Taiwan. Bara under söndagen upptäckte Taiwan 66 kinesiska flygplan och 14 krigsfartyg vid Taiwansundet, enligt Reuters.

Fartyg från Kina och Taiwan har i helgen rört sig nära varandra i Taiwansundet. ”Båda sidor visar återhållsamhet”, säger en källa med insyn till Reuters. Källan beskriver ländernas agerande som en katt- och råtta-lek ute på öppet hav.

Taiwans försvarsdepartement har meddelat att man bland annat haft landbaserade antifartygsmissiler i beredskap under de senaste dagarnas kinesiska militärövningar.

Övningarna är Kinas största någonsin runt Taiwan. Ett stort antal stridsflyg och stridsfartyg har deltagit, och Kina har avfyrat robotar över Taiwan

Ses som reaktion på Nancy Pelosis besök

I början av veckan genomförde USA:s talman Nancy Pelosi Taiwan, och Kinas omfattande övningar har beskrivits som en reaktion på det uppmärksammade besöket.

En talesperson för Vita huset kallar Kinas övningar ”provocerande” och ”oansvariga”, samt tillade att de ”ökar risken för missbedömningar”, skriver TT. 

Målet med övningarna har enligt Kinas försvarsdepartement varit att testa vapensystem till sjöss och på land. Kinas utrikesminister Wang Yi sa i ett uttalande på söndagen att Taiwan är en del av Kinas territorium – och inte en del av USA.

Han sade också att Kinas agerande i Taiwan har varit rättvist lämpligt och lagligt, och har syftat till att skydda Taiwan, skriver Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kina har avbrutit allt klimatsamarbete med USA”. Se USA:s utrikesminister Antony Blinken tala i klippet. Foto: HECTOR RETAMAL/TANG CHHIN SOTHY/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.