Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kina har avbrutit allt klimatsamarbete med USA”. Se USA:s utrikesminister Antony Blinken tala i klippet. Foto: HECTOR RETAMAL/TANG CHHIN SOTHY/AFP/TT

USA:s utrikesminister: Kina rör sig från fredliga lösningar till våld

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Kina nu rör sig från fredliga lösningar till våld.

-Pelosis besök i Taiwan var fredligt, men på den andra sidan avfyrades 11 stridsrobotar, säger Blinken på en presskonferens på Filippinerna.

Läget har varit spänt sedan USA:s representanthus talman Nancy Pelosi besökte Taiwan tidigare i veckan under en rundresa i Asien. Kina ser Taiwan som sitt eget territorium och har reagerat med ilska.

Under veckan har stridsflyg och stridsfartyg satts in i stora övningar nära Taiwan där man även använt skarp ammunition.

”Kina simulerade en attack”

Under lördagen observerades 14 kinesiska militärfartyg i Taiwansundet. 14 kinesiska militärflygplan passerade medianlinjen, den informella skiljelinjen i sundet mellan Taiwan och kinesiska fastlandet.

Taiwans militär säger i ett uttalande att man tror att Kina simulerade en attack mot huvudön.

Taiwan svarade med att kalla ut trupper både i luften och på land och aktivera sitt missilsystem.

Enligt Kinas försvarsdepartement handlade det om en planerad militärövning.

Stoppar militära samarbeten

Utrikesminister Antony Blinken anser att det är Kinas agerande de senaste dagarna som ensidigt förändrat status quo och att reaktionerna på Pelosis besök inte är proportionerliga, skriver nyhetsbyrån Reuters.

-Länderna i regionen förväntar sig att USA och Kina löser sina meningsskiljaktigheter ansvarsfullt och det är USA:s avsikt, säger Antony Blinken.

Under fredagen meddelande Kinas utrikesdepartement att man stoppar sina samarbeten med USA  på ett antal områden, bland annat all dialog mellan militärer på hög nivå. Man kommer även att pausa klimatsamtal samt gränsöverskridande brottsförebyggande arbete.

Det kinesiska utrikesdepartementet uppger också att man kallat upp diplomater från flera europeiska länder för att framföra protester och sanktioner har införts mot talman Nancy Pelosi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer