Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinas ökande inflytande är en risk enligt EU och USA, men parterna har olika metoder för att hantera den risken säger Tilde Lewin, SVT:s Kinakorrespondent. Foto: SVT

”Kinas ökande inflytande i världen innebär stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffade Kinas ledare Xi Jinping under torsdagen. I fokus stod Kinas stöd till Ryssland och handelsrelationen med EU.

Xi Jinping säger sig vara beredd att medverka till fredssamtal men ville inte ge några indikationer på hur långt han är villig att gå för att sätta press på Ryssland.

SVT:s Kina korrespondent Tilde Lewin säger att Kina vill spela rollen som fredsmäklare men att man inte kan stoppa kriget.

– Ryssland är mer och mer beroende av Kina och Kina skulle därflör kunna utöva påtryckningar på Ryssland. Men Kina kan inte stoppa kriget. De två länderna är inte nära vänner på riktigt, de står i själva verket väldigt långt ifrån varandra, säger hon.

Mindre riskfyllda handelsrelationer

Under mötet presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen även en lista med krav som på reformer för att europeiska företag ska få en mindre riskfylld och mer jämställd relation med sina kinesiska partners.

Och det finns en hel del kvar att göra för att öppna den kinesiska marknaden ännu mer: Under förra året levererades 6,4 miljoner containrar från Kina till EU men bara 1,6 miljoner containrar gick från EU till Kina.

Tilde Lewin menar att Kinas relation till EU idag är mycket bättre än den med USA – men samtidigt är den riskfylld.

– Kinas ökande ambitioner innebär risker men EU och USA gör olika tolkningar av vad det innebär.

I klippet förklarar Tilde Lewin vilka risker ett ökat kinesiskt inflytande kan innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.