• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kinas parlament godkänner Hongkongs nya säkerhetslagar Foto: TT

Kinas parlament godkänner Hongkongs nya säkerhetslagar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev 2 878 röster för och en mot, när Kinas parlament röstade om Hongkongs säkerhetslagstiftning, rapporterar Reuters.

De nya säkerhetslagarna har preliminärt lagts fram i parlamentet i Hongkong. Det gröna ljuset från Peking innebär att lagen ska fortsätta behandlas.

De nya lagarna berör frågor rörande terrorism, relationer med andra länder, aktivism samt självständighetssträvandet.

Protester i Hongkong

Protester blossade återigen upp i Hongkong under veckan och minst 360 personer har hittills gripits. Enligt vissa uppgifter var uppemot 10 000 poliser på gatorna under onsdagen.

De nya säkerhetslagarna har tolkats av kritiker som ett sätt för Kina att stärka greppet om Hongkong och enligt demonstranterna hotas principen om ”ett land, två system”.

Under onsdagen pågick även debatt i Hongkongs parlament. Det var den andra av tre. I nästa vecka väntas den sista, då skulle kammaren även kunna godkänna lagförslagen.

Spänt mellan USA och Kina

Beslutet väntas skärpa spänningarna både i Hongkong, där läget redan är mycket nervöst, och gentemot USA.

USA har tidigare hotat med att straffa Kina för försöket att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong, bland annat genom att inte längre betrakta Hongkong som självstyrande och därmed riskerar att förlora sina särskilda handelsrättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.