Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kravallpolis vid söndagens demonstration i Causeway Bay. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Tårgas mot demonstranter i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Polis har avfyrat tårgas och pepparsprej mot tusentals demonstranter i Hongkong.
Protesterna som utlösts av det mycket omstridda förslaget till ny säkerhetslag i staden är de våldsammaste på flera månader.

Antalet demonstranter i staden steg under söndagen till tusentals.

Allteftersom fler människor samlades avfyrades tårgas för att skingra dem och i högtalare ropade polisen att folksamlingen var olaglig. Om inte annat bryter den mot pandemireglerna i staden, som tillåter att högst åtta personer samlas.

Senare användes även vattenkanoner och militärfordon.

En del demonstranter gick, som vid tidigare protester, till motattack och kastade föremål och paraplyn mot polisen.

Ett 40-tal människor har gripits, enligt polisen.

”Väldigt frustrerade”

Mängden protesterande är liten jämfört med tidigare i Hongkong, där de politiska motsättningarna de senaste åren ibland lockat ut hundratusentals på gatorna. Söndagens scener var ändå de största på flera månader.

Demokratirörelsen kvästes i början av året sedan gripanden av demonstranter ökat. Och sedan kom coronapandemin som innebar att gatulivet skruvades ned till ett minimum.

Regimkritiker hävdar att lagförslaget just därför kommer nu, när många är så rädda för viruset att de kanske inte vågar protestera.

– Jag tror att Hongkongborna är väldigt frustrerade eftersom vi inte väntade oss att det skulle komma så snabbt och vara så hårt, säger 25-årige demonstranten Vincent om förslaget.

– Folk kan komma att kriminaliseras bara för att de säger eller publicerar något som går regeringen emot.

Minister: Ska träda i kraft

När Storbritannien överlämnade sin forna koloni Hongkong till Kina 1997 lovade Pekingregimen ”ett land, två system”, vilket grovhugget kan beskrivas som att staden ska få åtnjuta demokrati trots att Kina är en diktatur. Men säkerhetslagen är ett av många tecken på senare tid på att Peking tar lättare på det löftet.

Medan polisen drabbade samman med demonstranterna i Hongkong insisterade Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking att den föreslagna lagen måste träda i kraft ”utan minsta lilla försening”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet