Ledarna för Nordkorea respektive Kina mötes i Peking under ett två dagar lång statsbesök. Foto: Li Xueren/Xinhua/AP/TT

Kinas president vill att Kim och Trump möts ”halvvägs”

Publicerad

I hopp om att få till ett andra toppmöte med USA:s president Donald Trump, lovar Nordkoreas ledare Kim Jong Un att försöka uppnå resultat som välkomnas av det internationella samfundet. Detta enligt statliga kinesiska medier, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Uttalandet kom under ett officiellt möte med Kinas president Xi Jinping i Peking som uttryckte önskan om att Kim Jong Un och Donald Trump kunde mötas ”halvvägs”.

Nordkoreas diktator var på ett oannonserat statsbesök i Kinas huvudstad, det fjärde sedan han tog över makten, som varade från tisdagen till onsdagen.

”Sällsynt historisk möjlighet”

Inbjudan ska ha skett på Kinas president Xi Jinpings begäran som säger sig vara stöttande till en nordkoreansk riktning mot att göra Koreahalvön fri från kärnvapen, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

– Koreahalvön står inför en sällsynt historisk möjlighet, sade Kinas president under mötet till Nordkoreas ledare.

Som svar till Xi Jinping uttryckte Kim Jong Un att han hoppas att alla relevanta parter tar landets uppvisande ”förnuft och omsorg” på allvar. I gensvar önskar ledaren för Nordkorea en allsidig lösning på Koreahalvön utan att vara konkret.

Nordkorea vill ha fortsatt dialog

Sedan toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un i Singapore förra sommaren har relationen länderna emellan blivit kallare. Nordkorea vill att FN:s sanktioner mot landet ska upphöra omedelbart, medan USA å andra sidan ser att de fortsätter tills att alla kärnvapen i Nordkorea är avvecklade.

Även Kina vill att sanktionerna ska lätta och Xi Jinping säger att Kina är redo att ta en ”positiv och konstruktiv roll” för att bibehålla fred och stabilitet och nå kärnvapennedrustning på halvön.

Kim Jong Un sade under besöket i Kina att han avser att Nordkoreas kärnvapennedrustning ska fortsätta och avvecklingen ske genom dialog och överläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer