Foto: SVT Design

Kinas president till attack mot sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Mikrobloggarna i Kina ökar med en rasande takt vilket förändrat det politiska klimatet. Nu vill Kinas president inleda ett propagandakrig mot de sociala medierna.

I Kina är myndigheterna vana vid att ha monopol på den informations som sprids. Men nu känner de sig lite trängda av att allt fler uttrycker sig via mikrobloggar. Sajten weibo, som är Kinas motsvarighet till twitter, har över 500 miljoner registrerade konton.

Presidenten har startat ett upprop mot det han beskriver som ”landets vilda och oreglerbara internet”. Han vill att kommunistpartiets propgandamaskin ska bygga upp en ”armé för att bekämpa ryktesspridningen på nätet”.

Kina

Under augusti har flera personer, kända i socaila medier, gripits misstänka för vad de kallar ryktessepridning.

De 100 största mikrobloggarna i Kina har nästan en halv miljard läsare. Och de kontrolleras av uppskattningsvis 50 000 personer som har till uppgift att radera politiskt känsliga ämnen och ta bort ord som myndigheterna har svartlistat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina

Mer i ämnet