Den farliga smogen sänker sig över Beijing och sikten är bara några hundra meter nu. Men det finns ingenstans att fly. Det skriver SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén. Foto: SVT

”Det finns ingenstans att fly”

Publicerad
Krönika ·

Den farliga smogen sänker sig över Peking och sikten är bara några hundra meter nu. Men det finns ingenstans att fly. Föroreningar ligger över stora delar av norra Kina, 21 kinesiska städer har just utlyst årets första röda varning.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Min första tanke är att ta första bästa plan härifrån. Men det gäller att vara hyfsat snabb; om luftföroreningsnivåerna blir alltför kraftiga stänger Beijing Capital Airport helt sonika. Frågan är dessutom; vart ska jag åka egentligen?

Utsikterna att komma undan hälsovådliga luftföroreningsnivåer i Kina är dåliga nu. Du får flyga många timmar för att ta dig till de minst förorenade delarna av landet.

Kina

Norra och centrala delarna av Kina är hårt drabbade och röd varning har utlysts i 21 städer hittills udner helgen. Det innebär att luftföroreningarna på alla de platserna väntas nå över 500 AQI, en nivå tio gånger så hög som WHO:s gräns för farlig luft.

Att över 1.200 fabriker stänger nu hjälper inte speciellt snabbt. Det är vinden, luftströmmarna och olika väderfronter som avgör hur illa det blir. Här i Peking och på andra drabbade platser blir många snabbt väderexperter under de här extrema dagarna under året.

Men den kallfront som väntas komma in över Pekingområdet kommer inte att rädda oss den här gången. Först på torsdag, den 22 december, väntas smogtäcket släppa något.

Första röda varningen i år

Den röda varning som nu utfärdas för första gången i år är den allvarligaste som de kinesiska myndigheterna använder, och den innebär att förskolor och lågstadieskolor håller stängt en bit in i nästa vecka. Men mellanstadier och övriga skolor på högre utbildningsnivåer avgör själva om de ska vara öppna eller inte.

Det är många som tycker att det är uppåt väggarna att barn ska tvingas utsättas för så här farlig luft, och protester förekommer. Föräldrar på flera håll i landet har gått samman och ställt krav på myndigheterna. Till exempel på att skolor ska installera luftrenare, för att garantera att deras barn inte blir sjuka av att gå till skolan.

Enstaka konsumenter har också krävt städer på ersättning för att de tvingats köpa ansiktsmasker för att komma undan dålig luft i stan.

Kan luften orsaka landsomfattande protester i Kina? Vissa tror det, eftersom hela Kina är svårt drabbat. Det gäller delar av resten av Asien också, och frågan är helt klart tillräckligt viktig för alla.

Protester i det tysta

Men fram tills dess protesterar vi lite mer modest och privat. Vi fyller vår WeChat och andra kinesiska sociala medier med många utrop och suckar och bilder på platser som knappt syns i dimman längre.

Jag lägger tusentals kronor på vad som mer och mer börjar likna gasmasker, och är inne på den fjärde mask-modellen för att skydda andningsvägarna bara i år. Problemet är att hitta en som sluter helt tätt. Annars kan det ju kvitta hur fantastiska filter de har.

En ännu större utgiftspost som alla tvingas ta ställning till är luftrenare inomhus. Nu är luften så dålig här att de flesta bara klarar någon månad eller två innan filtren är igensatta och måste bytas, om de inte de facto ska göra inomhusluften värre.

De mest avancerade maskinerna, de med helt slutna system som garanterat inte släpper ut en massa partiklar igen, går på en bra bit över 10.000 kronor.

Det säger sig självt att få har råd med något sånt.

Men även med många luftrenare är det svårt att hålla inomhusluften på en godtagbar nivå under en ”red alert”.

Nya företag specialiserar sig därför på att mäta luften på kontor och i lägenheter noga, för att hitta alla hålen där den farliga luften kommer in. Den enklaste formen av skydd är att helt enkelt tejpa igen fönster och andra glipor i väggar och tak.

Det finns ingen räddning

Men trots att jag just har haft en sån expertfirma hemma, och trots att jag har hela tre luftrenare på bara 75 kvadrat, med helt nya filter, som går för fullt hela tiden, så räcker det inte i dag.

Mina föroreningnivåer inne i mitt hem ligger på runt 100 AQI, eller dubbelt så högt som WHO:s rekommendationer.

Och det finns en viktig hake till: Det går inte att helt fly undan smogen, ens inomhus, ens under de mest optimala förutsättningarna.

Anledningen är väldigt enkel; det går inte att tejpa sig fri. Till syvende och sist – och i valet mellan ingen luft och dålig luft, så måste jag ändå välja det senare.

Fast nästa röda varning, då gör jag det. Då tar jag det; första, bästa flyg härifrån.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kina

Mer i ämnet