Under årtionden har Kina varit motorn i världsekonomin. Landet har under många år haft en tillväxt på över tio procent och inget annat land i historien har varit med om ett lika stort ekonomiskt lyft. Men nu går den epoken mot sitt slut.
Västvärldens samarbetsorganisation OECD har i år tvingats skriva ned den globala tillväxten på grund av att tillväxten i Kina nu mattas av. Den svenska myndigheten för tillväxtanalys följer noggrant utvecklingen från sitt kontor i Peking.
– Man kommer nu att lägga ned ett antal stora och viktiga industrier på samma sätt som vi gjorde med varvsindustrin på 70- och 80-talet i Sverige, säger Christer Ljungwall som är stationschef för Pekingkontoret.
Fabriker tvingas stänga
Och processen med nedläggningarna har påbörjats. I det gamla industribältet nordöst om huvudstaden Peking har tusentals fabriker redan tvingats stänga. Hårdast har gruv- och stålindustrin drabbats.
– Jag blev av med jobbet i mars, berättar stålverksarbetaren Wang Licheng när SVT träffar honom i en kö med arbetslösa i staden Qianan.
Och det är svårt att hitta ett jobb här liksom det är i många andra delar av Kina. För Kina har tidigare satsat på allt fler fabriker, järnvägar och bostäder för att hålla uppe tillväxten på tio procent om året. Resultatet blev att det byggdes för mycket.
Svensk gruvindustri drabbas
Därför sjunker nu efterfrågan på råvaror i Kina och det påverkar Sverige och hela världsekonomin. Priset på järnmalm som behövs till stålverken har till exempel rasat. Det gör att statliga LKAB hittills i år redovisar en förlust på över sju miljarder kronor för sina gruvor i Norrbotten. Även Atlas Copco, Sandvik och Volvo, som gör produkter för gruvindustrin, har drabbats hårt av avmattningen i Kina. Men det här är bara början.
Kommunistregeringen försöker nu svänga om ekonomin men det är svårt.
– Den stora frågan är hur Kina ska kunna hantera den stora omflyttningen av människor som kommer att ske när allt fler företag slås ut, säger Christer Ljungwall.
Det är en omstrukturering som ingen riktigt vet hur den ska gå till därför att det är så stort och komplext.
Svårt för outbildade att få jobb
För strukturkrisen i Kina håller nu på att slå ut företag som tillverkar enkla och billiga produkter som skor, kläder och leksaker. Det gör allt fler kineser som inte har en utbildning får det svårt på arbetsmarkanden.
Och den arbetslöse stålverksarbetaren Wang Licheng tror inte att han kommer att kunna hitta något riktigt jobb i framtiden.
– Jag är alldeles för gammal. Jag är över 40 år och har svårt att lära mig nya saker, säger han till SVT.
Att ställa om en ekonomi som växt med tio procent till 6,5 procet om året som är kommunistregeringens mål i den nya femårsplanen får alltså drastiska effekter, men samtidigt är det en tillväxt som till exempel Sverige skulle drömma om.