Här räddas gruvarbetaren efter två veckor i gruvan. Foto: AP

Kinesiska gruvarbetare räddade efter två veckor i underjorden

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 22 gruvarbetare har varit fast hundratals meter under jord efter en explosion i en guldgruva utanför staden Yantai i nordöstra Kina.

Elva av dem har räddats söndagen. På måndagen meddelades det att man hade hittat nio kroppar. En person saknas fortfarande.

Myndigheterna har dragit igång en enorm räddningsinsats med 600 personer inblandade för att rädda männen. 25 ambulanser väntar vid olycksplatsen tillsammans med kirurger, traumaspecialister och psykologer.

Tio arbetare har dött i gruvan, en har man inte lokaliserat och elva är vid liv.

Under söndagen publicerade det statliga tv-bolaget CCTV filmer på den första gruvarbetaren som räddats då han drogs upp invirad i en filt ‒ med ögonbindel för att skydda mot dagsljuset innan han fördes iväg med ambulans.

Flera klarar av att gå själva

Mannen befann sig ensam i en annan del av gruvan än där de ytterligare elva bekräftat levande arbetarna befann sig. Han uppges vara ”extremt fysiskt svag”.

Senare under dagen så lyckades man rädda alla av de tio männen som suttit fast tillsammans i en sektion längre upp i gruvan.

Enligt Reuters så är en av de tio skadad medan de övriga verkade vara vid under omständigheterna god fysisk hälsa, flera av dem gick själva med stöttning av räddningsarbetare.

Männen har kommunicerat med personalen ovanför jorden genom att skicka lappar och har kunnat få mat och mediciner nedfirade till sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.