Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det viktigaste när man väljer ny telefon är att den har kinesiskt utvecklad teknik, menar konsumenten Ma Shuo. Hör mer i klippet. Foto: Andrea Verdelli/SVT

Kinesiska Huawei lanserar ny telefon – beskrivs som enormt steg för tillverkningen av chip

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska techjätten Huawei har lanserat en ny telefon som slagit igenom stort i Kina. Tekniken i företagets nya produkter är till stor del hemlig, och få personer vet hur telefonen producerats.

– Den överträffade våra förväntningar. Så en sak kan man i alla fall konstatera: Huawei har lyckats göra en enormt konkurrenskraftig produkt inom sitt område, säger investeringsanalytikern Chen Qi.

Huawei är ett av de kinesiska företag som drabbats hårdast av amerikanska sanktioner riktade mot kinesisk tech-industri. Den nya telefonen förbryllar experter både i, och utanför, Kina, och diskussionerna går heta om Kina på något sätt fått tag i amerikansk teknologi, eller om den kinesiska chip-industrin tagit ett väldigt stort steg framåt.

– Frågan är vem som har tillverkat chipet, designat det, och vilken teknik de använt. När det gäller det har inte jag heller några svar, jag vet bara att det definitivt är tillverkat i Kina. Men vilka omständigheter och med vilken teknik – det är en hemlighet, säger investeringsanalytikern Chen Qi.

Enligt amerikanska Bloomberg har chipet gjorts på en maskin från nederländska ASML av den kinesiska chip-tillverkaren SMIC.

”Övertygad att Kina brutit mot sanktioner”

Det pågår en slags kapplöpning mellan Kina och USA där Kina försöker komma ikapp USA och få tillgång till lika avancerade chip.

– Det är centralt för all framtidsteknik som till exempel AI, och för att kunna utveckla morgondagens vapensystem. Då är det här helt centralt och därför håller man mycket hemligt, säger Tilde Lewin, SVT:s Kina-korrespondent.

Men i och med lanseringen av den nya telefonen kommer anklagelser från USA om att Kina ska ha kringgått sanktioner för att tillverka ett sådant avancerat chip.

– Här är man övertygad om att Kina har lyckats med det här genom att bryta sanktioner. Trots att det saknas bevis, så kräver republikaner att Justitie­­departementet ska utreda företagsledare i Huawei och chiptillverkaren SMIC, säger Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent.

I och med den snabba utvecklingen av avancerade chip väcks en diskussion i USA gällande nationell säkerhet.

– Man är rädd att kinesisk militär ska få tillgång till tekniken och kunna utveckla användningen av AI inom militären, säger Fouad Youcefi.

Hör mer om tekniken inuti telefonen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.