Arkivbild från Peking, i Kina. Foto: Maja Suslin/TT

Två bekräftade fall av pest i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har diagnostiserats med pest i Peking. Det bekräftar kinesiska hälsomyndigheter, enligt lokala medier.

Den statliga nyhetsbyrån Xinhua skriver att de två patienterna ska komma från provinsen Inre Mongoliet. Läkare på ett sjukhus i Chaoyang-distriktet i Peking, där personerna vårdas, har konstaterat att det rör sig om lungpest.

Förebyggande insatser och kontrollåtgärder har vidtagits, enligt myndigheterna. Kinesiska Global Times skriver att det normalt fulla sjukhuset där patienterna ska vårdas var praktiskt taget tomt under tisdagskvällen och akutmottagningen ska ha hållits stängd.

Tidigare utbrott i Kina

Lungpest kan spridas mellan människor, till exempel genom droppar från upphostningar. I dag finns antibiotika som är effektiv mot pest, men om behandling inte sätts in tid har sjukdomen hög dödlighet.

Enstaka fall av pest har konstaterats hos människor i Kina tidigare tidigare under de senaste åren. Orsaken bakom pestfallen är okänd.

Fakta: Pest

Pest återfinns inte i Sverige i dag, där det senaste utbrottet ägde rum 1710-1713. Däremot förekommer den i delar av Asien, Afrika och i Nord- och Sydamerika. Mellan 2010 och 2015 rapporterades 3248 fall globalt, inklusive 584 dödsfall.

Det finns två huvudsakliga kliniska former av pest: böldpest och lungpest. 

Sjukdomen orsakas av bakterien Yersinia pestis och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Människan smittas i första hand av pestsmittade loppor. 

Tiden mellan smitta och utbrott är vanligen två till fyra dygn. Symptom är akut hög feber, huvudvärk och vid böldpest förstoring av lymfkörtlar som är belägna intill ett bett. 

Dödligheten vid böldpest över 50 procent om inte behandling sätts in i tid. Smitta mellan människor är ovanlig. 

Om pestbakterierna når lungorna kan man insjukna i lungpest, där förloppet är särskilt snabbt och dödligheten är nästan 100 procent utan behandling. Lungpest kan även spridas mellan människor genom droppar från upphostningar.  

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.