Foto: Skärmdump av kinesiska weibo.com

Kinesiska twittrare tystades

Uppdaterad
Publicerad

Inför kongressen för kommunistpartiet har censuren på sociala medier varit rigorös. Flera kritiska inlägg plockades under dagen bort från Kinas motsvarighet till Twitter.

Att den 18:e kongressen för kommunistpartiet inleddes i dag mottogs med en gäspning på sociala medier i Kina. Dagens fokus handlade istället till stor del om den berömda simhopperskan och OS-medaljören Guo Jingjings bröllop som också ägde rum i dag.

Som tidigare rapporterats har säkerheten inför konferensen varit rigorös, och självklart även censuren på sociala medier. Tidigare har man inte kunnat söka på ordet ”18:e partikongressen”, men konstigt nog var spärren bortplockad i dag.

Kina utser nya ledare

Hu Jintaos tal kritiserades

Det fanns en del kritiska inlägg under dagen men flera av dem plockades snabbt bort. I dag höll Kinas ledare Hu Jintao sitt stora anförande, och det är många i Kina som analyserat orden i detalj, i jakt på tecken om vart landet är på väg politiskt.

En användare på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, summerade talet så här: ”Det täcker in allt, men innehåller ingenting”.

He Weifang, en välkänd professor vid den juridiska fakulteten vid Pekings universitet, publicerade en bild av tre kvinnor som imiterar den klassiska motivet inte se, inte höra, inte säga. I anslutning till bilden skrev han meningen tomt, jättetomt, totalt tomt. Kommentaren vidarebefordrades av 3.802 personer.

Andra ”twittrare” har fastnat vid en mening som Hu Jintao yttrade i sitt över en timme långa tal:

”Vi kommer fortsätta på vägen med kinesiska förtecken, utan att ta en gammal eller udda riktning.” Den formuleringen har fått en del bloggare att bekymrat undra: Ingen gammal riktning och ingen udda rikting, har partiet gått vilse...?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet