Budapests borgmästare Gergely Karacsony kritiserade bygget av det nya universitetet på en presskonferens i veckan. Foto: AFP

Kinesiskt universitet byggs mitt i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Ett kontroversiellt jättebygge håller just nu på att ta form i Ungerns huvudstad Budapest. I förlängningen är det den kinesiska staten som planerar ett universitet och campusområde, delvis finansierat genom att man ger ett lån med hög ränta till Ungern.

Budapests borgmästare Gergely Karacsony, ser säkerhetsrisker.

– Regeringen tar in ett universitet som representerar det kinesiska kommunistpartiets ideologi och kostar de ungerska skattebetalarna miljarder. Det är förnedrande för Budapest och förnedrande för Ungern.

Ungern ville inte ha finansmannen Georg Soros universitet i landet, så man stiftade en ny lag och slängde ut skolan Centraleuropeiska universitetet (CEU).

Kinesiskt inflytande

Nu öppnar man i stället Budapests portar för ett universitet som i sina stadgar säger att man måste följa det kinesiska kommunistpartiets ledning och fullfölja dess utbildningspolitik, och inte bara det. 

– I det här fallet, när det gäller Fudan Universitetet, får Kina alla fördelar, säger Peter Kreko som är politisk analytiker och chef för tankesmedjan Political Capital i Budapest.

– Här får Kina dels en massa kontrakt till sina företag, de får ge lån till den ungerska staten till rätt hög ränta och de får ett politiskt inflytande, allting på samma gång.

 Sedan projektet blev känt har grävande journalister från den ungerska grävgruppen Direkt36 tagit fram dokument som bland annat visar hur finansieringen ska gå till. Hela bygget beräknas kosta 1,8 miljarder dollar. 

20 procent ska komma från skattebetalarna, resten från ett lån på 1,5 miljarder dollar från en kinesisk bank.

Byggmaterial, arbetskraft och lån från Kina

Huvuddelen av arbetskraften ska hämtas från Kina precis som byggmaterialet som ska användas. Man skulle kunna tala om en win-win-situation – för Kina. Och Budapests borgmästare Gergely Karacsony är inte glad.

– Medan den ungerska regeringen åtnjuter alla fördelar av sitt EU-medlemskap, eftersom de t.ex. får ett astronomiskt stort EU-stöd de närmaste månaderna, är de under tiden ett slags avancerad bastion för de östliga stormakterna.

Campuset, med universitetet beräknas vara klart till om tre år, 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.