Italiens David Sassoli valdes under onsdagen till ny talman i EU-parlamentet Foto: Jean-Francois Badias / AP / TT

Klart: David Sassoli blir ny talman i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

En italienare ersätter en annan som talman i EU-parlamentet.

Socialdemokraten David Sassoli tar över klubban från konservative Antonio Tajani, efter att ha valts genom omröstning i parlamentet på onsdagen.

Den tidigare journalisten och tv-programledaren har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 för socialdemokratiska Demokratiska partiet och ingått i kadern av vicetalmän sedan 2014.

Nu har han förts fram av den socialdemokratiska partigruppen S&D i talmansvalet, med motkandidater endast från De gröna, vänstergruppen GUE och EU-skeptiskt konservativa ECR.

Det räckte ändå inte för en omedelbar seger. I första valomgången saknade Sassoli sju röster för att bli vald – något som ändå ordnade sig i runda två.

– Ni förstår alla hur rörd jag känner mig över att ta över talmansarbetet. Det är nu mitt uppdrag att representera och försvara det här uppdraget, säger Sassoli efter att ha fått 345 av 667 godkända röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.