Luisa González går starkast in i andra omgången med 33 procent av rösterna. Foto: AFP/TT

Klart för en andra röstomgång i Ecuador

Publicerad

Det blir en andra omgång i Ecuadors presidentval. Med 98 procent av rösterna räknade står det klart att ingen kandidat kan nå tillräckligt många röster.

Istället för ett segertal vid något av de politiska högkvarteren i huvudstaden Quito fick ecuadorianerna höra valnämndens ordförande Diana Atamaint säga:

– Vi kommer att gå mot en andra valomgång den 15 oktober.

Tv-sända debatten

Den vänsterlutande advokaten Luisa González fick 33 procent av rösterna och är den som går starkast in i andra omgången.

Hon har dock inte mest vind i ryggen. I oktober kommer hon att ställas mot valets stora överraskning, högerkandidaten Daniel Noboa. Han fick 24 procent av rösterna, ett resultat långt före flera av förhandsfavoriterna.

35-årige Noboa tros ha vunnit många röster på ett starkt framträdande i den enda tv-sända debatten, där han var klädd i skottsäker väst.

Valet hölls i skuggan av mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i Quito den 9 augusti. Han bedrev en oförvägen kampanj mot korruption och organiserad brottslighet, och i valet har så gott som samtliga kandidater lovat bekämpa drogkartellerna.

Det gäller inte minst Noboa, som försöker göra det hans far misslyckades med i fem val – att bli landets president.

Röstade för att stoppa oljeborrning

I samband med presidentvalet röstade majoriteten däremot för att stoppa oljeborrningen som pågått sedan 2016 i Amazonas.

Reservatet där det omstridda oljefyndet är hem åt fem grupper urinvånare, varav tre lever isolerat från omvärlden.

Stoppet påverkar en åttondel av landets oljeproduktion och kommer kosta Ecuador motsvarande 176 miljarder kronor de kommande 20 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.