Marjorie Taylor Grenne, här tillsammans med partikamraten Bob Good. Foto: ALEX WONGAFP

Marjorie Taylor Greene fråntas sina uppdrag i USA:s kongress

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset röstar för att frånta kongressledamoten Marjorie Taylor Greene sina utskottsplatser, rapporterar amerikanska medier.

Demokraterna ville att den kontroversiella kongressledamoten Marjorie Taylor Greene skulle plockas bort från de utskott där hon var medlem, men hennes parti republikanerna vägrade.

Därför avgjordes frågan natten mot fredag svensk tid via en omröstning i representanthusets kammare, där demokraterna vann med siffrorna 230-199 efter att elva republikaner röstat röstat emot sin egen partikamrat.

Bakgrunden till demokraternas initiativ är bland att 46-åriga Taylor Greene uttalat stöd för den extrema konspirationsrörelsen QAnon. Hon har även kopplats samman med högerextrema milisgrupper och gillat ett Facebookinlägg där en person skrev att det snabbaste sättet att bli av med Nancy Pelosi (talman i representanthuset) vore att ”sätta en kula i hennes huvud”.

Beslutet innebär att Taylor Greene nu mister sina förtroendeuppdrag i utbildnings- och budgetkommittéerna. Det påverkar dock inte hennes plats i representanthuset, som hon kommer att ha kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.