Stefan Åsberg/Marjorie Taylor Greene Foto: SVT/EPA

”Få republikaner markerade mot Taylor Greene”

Uppdaterad
Publicerad

Republikanen Marjorie Taylor Greene har fått utstå hård kritik – även från sitt eget parti. Trots det var det få republikaner som röstade för att hon skulle fråntas sina kongressuppdrag i nattens omröstning.

– För många av hennes partikollegor handlar det här mer om en principfråga, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Beskedet om att det demokratiskt kontrollerade representanthuset röstade för att frånta Marjorie Taylor Greene sina kommittéplatser kom inte som en chock.

– Det var ju ett förväntat beslut att hon skulle skiljas från sina uppdrag, hon har på kort tid blivit en en av USA:s mest kontroversiella och utskällda politiker, säger Stefan Åsberg.

Men han påpekar samtidigt att det i slutändan inte var fler än elva av hennes republikanska kollegor som röstade tillsammans med demokraterna, detta trots att Taylor Greene tidigare i veckan sågades av topprepublikanen Mitch McConnell.

– Många republikaner har ju tagit avstånd från henne. Men att inte fler röstade mot henne har att göra med att många av dem anser att principfrågan är viktigare, nämligen att Taylor Greene inte ska straffas för sådant hon sagt före hon tog plats som en folkvald representant.

Hit räknas många av hennes kontroversiella uttalanden, exempelvis stödet för den extrema konspirationsrörelsen QAnon, vars anhängare är övertygade om att USA styrs av sataniska pedofiler.

Relationen till Trump viktig

Stefan Åsberg lyfter också fram det faktum att Taylor Greene står ex-presidenten Donald Trump nära, något som sannolikt fick många av de republikanska ledmötena att tänka ett extra varv inför omröstningen. Något som sticker ut särskilt mycket är att republikanen Liz Cheney, som var en av de republikaner som röstade för att inleda ett riksrättsåtal mot Trump, denna gång sa nej till demokraternas förslag.

– Cheney och Taylor Greene befinner sig på helt motsatta sidor i partiet. Cheney kommer säkerligen att hävda att hennes röst handlade om principfrågan, men sannolikt känner hon nog också pressen från sina väljare i Wyoming inför sin omvalskampanj om ett par år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.