Reformpartiets ledare Kaja Kallas talar med massmedierna den 14 januari efter att ha fått uppdraget att bilda regering. Foto: Raigo Pajula /TT-AFP

Klart med ny regering i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Estland får en ny regering. Landets två storpartier har kommit överens om att samarbeta under den blivande premiärministern Kaja Kallas.

Reformpartiet och Centerpartiet kommer att regera tillsammans och i den regeringsbildning som presenteras har partierna lika många ministrar var. Den kommer att stå på en ganska trygg majoritet i parlamentet riigikogu.

– Tanken med sammansättningen av min regering var att uppnå en balans mellan män och kvinnor och mellan erfarenhet och nya namn, säger Kaja Kallas enligt public service-bolaget ERR.

Regeringen avgick för två veckor sedan

Kallas, som leder liberala Reformpartiet, fick möjlighet att försöka bilda regering när den sittande premiärministern Jüri Ratas meddelade sin egen och hela sin regerings avgång för nästan två veckor sedan.

Centerpartisten Ratas hade försökt hålla samman en brokig koalitionsregering där ytterhögerpartiet Estlands konservativa folkparti (Ekre) ingick. Efter en rad kriser och skandalartade utspel blev en korruptionsskandal bland Ratas egna partimedlemmar i Tallinn droppen för hans styre.

Jüri Ratas själv tar ett kliv tillbaka, men hans parti får en ny möjlighet att styra, om än som det mindre av den nya regeringens två partier.

Estlands första kvinnliga premiärminister

Reformpartiet blev med viss marginal största parti i valet i mars 2019, men snuvades då på möjligheten att bilda regering. Centerpartiet kunde hålla fast vid makten just genom att inleda det kontroversiella samarbetet med Ekre.

Kaja Kallas blir inom kort Estlands första kvinnliga premiärminister. Hon är dotter till Siim Kallas, som var premiärminister 2002–03.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.