EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Klart stöd för EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Juncker och hans EU-kommission klarade som väntat torsdagens misstroendeomröstning i EU-parlamentet.

101 ledamöter röstade för misstroendet och 461 emot.

Det var EU-parlamentets populistpartier till höger, i huvudsak brittiska Ukip, franska Nationella fronten och italienska Femstjärnerörelsen, som drev fram omröstningen, främst riktad mot kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Deras misstro gäller inte vad Juncker gjort som EU-ledare utan i stället hans inverkan på det kritiserade skattesystemet i Luxemburg under sina många år som premiärminister där fram till i fjol.

För att fälla Juncker och kommissionen krävdes dock minst två tredjedelars majoritet bland de röstande samt stöd från minst hälften av det totala antalet EU-parlamentariker – siffror som redan på förhand såg omöjliga ut att nå för Marine Le Pen och hennes allierade.

Parlamentets vänstergrupp, GUE-NGL, markerade ändå sin ovilja för Juncker med hjälp av stora anslag om ”Nej till skatteflykt” – samtidigt som man med andra anslag fördömde ”extremhögerns hyckleri”.

Av de svenska ledamöterna röstade SD:s Kristina Winberg och Peter Lundgren för ett fällande medan Soraya Post (FI) och Malin Björk (V) lade ned sina röster. Övriga ledamöter röstade mot ett fällande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.