Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Paul Wennerholm/TT

Klart: Sverige skickar vapen och skyddsutrustning till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att skicka tusentals pansarskott, skyddsvästar, hjälmar och fältransoner till Ukraina. Det beslutade riksdagen på måndagseftermiddagen.

Enbart Vänsterpartiet var emot förslaget som regeringen presenterade under söndagen, men partiet är splittrat och kan komma att ändra sitt beslut, erfar SVT.

Enligt riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V) har Vänsterpartiet valt att inte ställa sig bakom förslaget eftersom de är emot vapenexport och vill följa den praxis som säger att Sverige inte ska exportera vapen till aktiva krigszoner.

– Det är en praxis som vi vill följa, sa hon under debatten.

Däremot vill partiet öka det humanitära stödet till Ukraina, ge pengar till det ukrainska försvaret och se tuffare restriktioner mot Ryssland, uppger Gunnarsson.

M: Hoppas det inte är för sent

Moderaternas ledare Ulf Kristersson gick hårt åt Vänsterpartiets beslut och betonade att Sverige inte kan vara neutral i detta läge, så som situationen ser ut.

Han hade dessutom velat att Sverige agerat tidigare – när Ukraina vädjade om hjälp för två veckor sedan.

– Vi hoppas nu att vi inte är för sent ute, sa han under pressträffen.

– Det här är en farlig tid, men det är inte en tid utan hopp. Västvärlden står närmare varandra än under flera år.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade hoppats att samtliga riksdagspartier skulle ställa sig bakom förslaget som regeringen presenterade i söndags, sa han strax innan omröstningen.

– Läget är mycket exceptionellt.

Sju av åtta riksdagspartier för

Sverigedemokraternas ledare bedömer också att det är rätt att skicka vapen till Ukraina, och han tackar den svenska regeringen för att de vågat fatta detta beslut när andra länder tvekar.

– Det här är striden mellan frihet och förtryck, sa han.

– Låt oss göra det vi kan för att de (den Ukrainska befolkningen) inte ska falla.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf bedömer att det är dags att skicka vapen till Ukraina.

– Nu är tiden att stå på Ukrainas sida. Och nu är tiden att ge allt det stöd som de behöver. Militärt och humanitärt, sa hon.

Liberalernas riksdagsledamot Allan Widman sa att han tycker att detta ett bra första steg, men bedömer att det kommer att behövas ännu mer framöver.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) uppgav innan omröstningen att deras partier ställer sig bakom förslaget.

Detta innebär att Sverige ska skicka 5 000 pansarskott, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till Ukraina. Utöver detta ska man stötta den ukrainska militären med 500 miljoner kronor.

SVT erfar: V på väg att svänga om vapenexport

Vänsterpartiets nej väckte kritik från flera håll, däribland den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt.
Och partiet kan vara på väg att revidera sitt beslut i frågan, erfar SVT.

Vänsterpartiets verkställande utskott har tagit ett principbeslut som öppnar för att godkänna vapenexporten till Ukraina, enligt SVT:s uppgifter.

Partiledaren Nooshi Dadgostar skrev i ett inlägg på Twitter under måndagskvällen att:

”Vänsterpartiets verkställande utskott har beslutat att kalla in ett extra partistyrelsemöte imorgon. Vår bedömning är att vi i dagsläget inte kan utesluta några möjligheter att stödja Ukraina med grund i vårt entydiga försvar för folkrätten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer