Klimatexperten Petter Lydén. Foto: SVT

Klimatexperten: Alldeles för svagt innehåll

Uppdaterad
Publicerad

En viktig överenskommelse, men innehållet är alldeles för svagt. Det tycker klimatexperten Petter Lydén om avtalet som nåtts på klimatmötet i Lima, Peru.

– Det är en viktig överenskommelse eftersom att den krävs för att länderna ska kunna nå ett nytt avtal i Paris nästa år, men innehållet är tyvärr alldeles för svagt, säger Petter Lydén, klimatexpert på Diakonia, som deltagit i klimatförhandlingarna, i Lima.

På vilket sätt?

– Tanken var att man skulle bestämma om hur ländernas bidrag till de gemensamma utsläppsminskningarna skulle redovisas – där blev det nästan ingen skrivning alls. Dessutom skulle beslutet innehålla de byggstenar som Paris-avtalet kommer att bygga på och det gör det inte heller.​

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger i ett pressmeddelande att det är bra att besluten i Lima ger länderna en väg till ett globalt klimatavtal i Paris.

”Jag hoppas att så många länder som möjligt nu tar ansvar och formulerar sina klimatmål inom ramen för den internationella processen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.