Klimatmötet i Lima har dragit ut på tiden. Mötet skulle ha avslutats på fredagskvällen men svårigheter att enas gör att man tvingas återuppta mötet i eftermiddag, klockan 16 svensk tid. Foto: TT

Klimatförhandlingarna i Lima inne på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna vid FN:s stora klimatmöte i Lima har gått in på övertid när delegaterna kämpar för att bryta dödläget mellan rika och fattiga länder.

Vid tretiden på natten lokal tid presenterades ett nytt förslag till ett slutdokument. Flera länder klagade då på att de inte blivit konsulterade och ville ha mer tid på sig för att studera det nya förslaget. Mötet återupptas klockan tio lokal tid, alltså 16 svensk tid.

Mötet har pågått i två veckor och skulle ha avslutats klockan 18 i fredags lokal tid. Svårigheten att enas har dämpat förhoppningarna om ett ambitiöst globalt klimatavtal.

– Vi är nästan framme. Jag är säker på att vi kommer att hitta lösningar, sade Perus miljöminister Manuel Pulgar-Vidal i natt.

Länderna oense

I samtalen har u-länderna och i-länderna återigen hamnat i clinch med varandra. Utvecklingsländerna vill ha garantier för att i-länderna betalar det klimatbistånd som utlovats, medan i-länderna främst vill att de stora u-länderna ställer upp på att kapa sina utsläpp rejält.

Det fanns farhågor för att ett alltför urvattnat slutdokument kan underminera FN:s stora klimattoppmöte i Paris i december nästa år.

– Den senaste texten som länderna arbetar på har skalats av in på bara benen för att inrymma minsta gemensamma nämnare. Just nu står vi inför utsikten att inte komma längre än vi var efter förra årets möte i Warszawa, sade Mohamed Adow från rörelsen Christians Aid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmöte

Mer i ämnet