Foto: TT

Klimatfrågor borta från Vita husets hemsida

Publicerad

Allt som rör klimatet flyttade under fredagskvällen från Vita husets hemsida. Istället har det ersatts med en ny energiplan som inte alls nämner global uppvärmning. Detta skedde i samband med den digitala presidentövergången från Obama- till Trumpadministrationen.

Energiplanen som nu står att läsa om på Vita husets sajt lovar enbart hjälp till att reducera energipriset som amerikanerna betalar, skriver The Independent.

Innan Donald Trumps team fick ta över hemsidan handlade flera sidor om Barack Obamas arbete kring klimatförändringar.

Obamas Vita huset-sajt flyttade

Det som hände när Trump svors in som president under fredagen var att en digital övergång ägde rum, något som Vita huset under Obama-administrationen varslade om i tisdags.

Frågor om bland annat klimatförändringar, och annat innehåll som funnits på Vita huset-sajten under Obama, har nu istället skickats till en ny sajt.

Avtal bortplockat

På denna nya webbplats kan man bland läsa den framträdande sidan som dedikerades till ”Climate action plan” – ett banbrytande avtal som Obama presenterade 2013. Syftet var att ta sig an den utmaning som klimatförändringarna innebär.

På Vita husets officiella hemsida, som nu Trumps team äger makten över, finns inget att läsa om detta avtal. Inte heller finns någon information om den bestämmelse som hängde ihop med avtalet.

Vill skydda luft och hav

Den enda gången miljön nämns på Vita huset-hemsidan är när det gäller rengöringen av luft och hav.

”Slutligen måste vårt behov av energi gå hand i hand med ansvarsfull förvaltning av miljön. Att skydda ren luft och rent vatten, bevara våra naturliga habitat, och förvara våra naturliga reservat och resurser kommer fortfarande att vara högt prioriterade”.

Dessutom står det att USA:s miljöskyddsverk ska få återgå till sitt ursprungliga uppdrag; att skydda luften och havet.

HBTQ-sida försvunnen

Samtidigt rapporterar CBS News att sidan som handlar om HBTQ-frågor också är bortplockad.

Vicepresident Mike Pence är känd för sina kontroversiella åsikter kring HBTQ-personer. Det är dock oklart om sidan kommer att ersättas med en ny.

Helt klart är åtminstone att USA nu har fått en ny president, och att den digitala övergången har genomförts enligt plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet