Den nya SVT-dokumentären visar spelet bakom kulisserna på klimattoppmötet. Foto: Alberto Pezzali/TT

Klimatmötet höll på att sluta i fiasko

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmötet i Glasgow bjöd på flera historiska framgångar. Men många missade att ett okänt förslag i sista stund höll på att stjälpa hela avtalet. En färsk nyhetsdokumentär i SVT visar vad som hände bakom kulisserna på klimatmötet COP26.

Att ordet kol fanns med i ett klimatavtal var en sensation. Under 30 år av klimatförhandlingar har ord som olja, fossila bränslen eller kol aldrig fått plats i sluttexterna. Starka oljeländer har med vetorätt stoppat sådant klarspråk. 

När det brittiska ordförandeskapet valde att kasta in formuleringar om att fasa ut kol och fossila subventioner, var det en chansning som gick hem. Men orden skapade motsättningar som höll på att få hela mötet att sluta i fiasko. 

Klimatkrisen

Ett drama framför kamerorna

Det var först efter dramatiska förhandlingar på övertid som Kina och Indien till slut fick som de ville. Då hade texten redan mildrats flera gånger tidigare. Kol ska inte ”fasas ut”, som texten löd först utan bara ”fasas ner” och det gäller bara kolkraft utan koldioxidrening.

Slutförslaget lanserades i ett avskilt möte mellan ett fåtal aktörer. Många länder kände sig överkörda och protesterade. Mötets ordförande Alok Sharma började nästan gråta och bad om ursäkt. Scener som nu för första gången visas i dokumentären.

-Vi vill visa klimatmötet som du aldrig sett det förr. Det blev ett drama framför tevekamerorna som jag aldrig upplevt på tidigare möten som jag bevakat, säger Calle Elfström, en av SVT:s klimatreportrar på plats.

John Kerry ”viftade som en dirigent”

SVT:s team på plats kunde följa förhandlingarna inne i plenisalen och utanför de hemliga förhandlingsrummen. Där gjorde storspelarna upp; USA, EU, Indien, Brasilien, Ryssland och Kina. 

– Det var tydligt att USA:s klimatsändebud John Kerry var med och styrde förhandlingarna vid sidan av ordförande Alok Sharma. Han pekade och viftade som en dirigent, och hans sätt att ständigt lägga armen om andra länders ministrar och förhandlare, kunde tolkas både vänligt familjärt - och som ett maktspråk, säger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg, som intervjuade John Kerry mellan förhandlingsmötena.

F-ordet avgörande

Titeln på den nästan halvtimmeslånga dokumentären ”Time for the F-word” syftar på striden om ordet fossilt. Motståndet gjorde att många förhandlare trodde att det skulle strykas ur slutavtalet. 

– Det låter som en självklarhet, men motstånd från kol- och oljeländer som Saudiarabien och Ryssland har tidigare gjort det omöjligt. Nu blev det delvis urvattnat men många såg det som en seger att f-ordet nu finns med i texten, säger Johan Zachrisson Winberg.

Du kan se dokumentären Time för the F-word i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet