Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig just nu i en av sina svåraste positioner hittills Foto: Menahem Kahana / AFP / TT

Klockan klämtar för Benjamin Netanyahu – kan bli nyval i Israel

Publicerad

Benjamin Netanyahu är nu bara timmar från att dras in i en kris som kan innebära slutet på karriären och posten som Israels premiärminister. Han har fram till sent på onsdagskvällen på sig att locka in sina högervänner i regeringsledet, annars hotar nyval.

Netanyahu var snabb med att utropa sig till segrare i valet i april, där hans parti Likud räknade hem fem nya mandat i parlamentet. Med stöd av allierade högernationalister och ultrareligiösa skulle den luttrade premiärministern snart kunna inleda sin femte mandatperiod.

Men flera veckor senare har Netanyahu fortfarande inte lyckats få ihop någon koalition – och vid midnatt löper tidsfristen ut.

Skurit sig

Nyckelpersonen i dramat är premiärministerns före detta försvarsminister Avigdor Lieberman. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu sitter på fem mandat som är avgörande för att Netanyahus tilltänkta högerallians ska få majoritet i knesset. Och Lieberman har lagt hela tyngden av sin vågmästarposition bakom kravet att slopa undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen.

Det har i sin tur omöjliggjort en överenskommelse med Netanyahus andra viktiga allierade, Förenade Torah-partiet som företräder just de ultraortodoxa.

– Det är inte ovanligt att de här små partierna försöker sälja sig dyrt in i det sista. Men den här gången har det varit mer drama än vanligt, och det förefaller även vara mer ont blod inblandat än tidigare, säger Anders Persson.

”Positionera sig”

Militärtjänstgöring för alla har länge varit en hjärtefråga för Lieberman. Men många bedömare i Israel anar att högernationalisten även har andra motiv bakom sin kompromisslöshet.

– Lieberman har länge haft siktet på premiärministerposten och det här kan vara ett sätt att positionera sig inför en framtid där Netanyahu försvunnit ur bilden.

– Det kan också handla om ren hämndlystnad. Lieberman och Netanyahu har ett stormigt politiskt äktenskap bakom sig.

Om premiärministern inte lyckas blidka Lieberman före mörkrets inbrott väntar sannolikt nyval. Parlamentet har redan börjat förbereda sig för ett sådant scenario och håller under onsdag en avgörande omröstning i frågan.

President Reuven Rivlin kan också välja att lämna över sonderingsuppdraget till någon annan politiker. Men oppositionsledaren Benny Gantz har inga utsikter att få ihop någon majoritet för sin centervänsterpolitik.

Hotas av åtal

Mer okonventionella alternativ som diskuterats är att lägga bollen hos någon annan politiker inom Likud, eller undersöka möjligheterna att ge Netanyahu ytterligare två veckor på sig.

Även om Likuds opinionssiffror ser relativt bra ut har Netanyahu anledning att frukta ett nyval.

Landets riksåklagare överväger att väcka åtal mot honom i tre fall av misstänkt korruption. Det har fått lojalister inom Likud att planera lagförslag som skulle ge premiärministern åtalsimmunitet så länge han sitter kvar på sin post.

Men de planerna skulle få skjutas upp om parlamentet beslutar om ett nyval, som i så fall blir av i september. Netanyahu är kallad till ett förhör med riksåklagaren i oktober.

– Tiden rinner ut för Netanyahu. Men man ska inte glömma att han är en oerhört kraftfull politiker som klarat sig igenom svåra situationer tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.