Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
39 personer har dött under president Dina Boluartes första 34 dagar vid makten. SVT:s latinamerikakorrespondent förklarar vad som startade protesterna i Peru – och vad som behövs för att de ska bedarra. Foto: SVT

”Klyftan i Peru har aldrig varit större”

Uppdaterad
Publicerad

Sju presidenter på sju år – och total misstro mot regimen. Oroligheterna i Peru har sin grund i en lång historia av politisk instabilitet.

– De allra flesta är överens om att Peru behöver en ny konstitution. Frågan är hur den ska se ut, säger SVT:s korrespondent Tigran Feiler.

Minst 18 personer har dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Peru och nu införs utegångsförbud.

Demonstranterna, som är kritiska till den nye presidenten Dina Boluarte, kräver ett nyval. Samtidigt gör det nya styret allt för att krossa protesterna med våld.

– Aldrig har klyftan mellan politiska makten i huvudstaden Lima och det fattigare inlandet, där protesterna har sitt centrum, varit större, säger SVT:s korrespondent Tigran Feiler.

Hur blev det så här? Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent förklara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.