Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kurt Nilsen i Sørøya känner sig sviken av makten i Oslo. Hör hans tankar i klippet. Foto: Andreas Hult/SVT

Klyftan mellan stad och landsbygd het fråga inför valet i Norge

Publicerad

Relationen mellan storstad och landsbygd har bubblat upp som en viktig fråga inför valet i Norge på måndag. Många anser att centraliseringen gått för långt, inte minst i landets nordligaste delar där invånare bor närmare Svalbards isar än huvudstaden Oslo.

Ett parti som särskilt utmärkt sig i frågan är Senterpartiet, motsvarande Centerpartiet i Sverige, som bland annat vill se att mer resurser läggs på lokalpolis runtom i landet. Partiledaren har gått ut hårt mot Erna Solberg och regeringens centraliseringspolitik, och det ser ut som att partiets inflytande kan få ett rejält uppsving efter måndagens val.

Allt tyder på att Norge står inför ett regeringsskifte från Solbergs högerkoalition. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet väntas kunna bilda regering med just Senterpartiet som nyckelpartner, men om de även kommer behöva stöd av andra partier som Sosialistisk Venstreparti eller Miljöpartiet återstår att se.

”Politiska broilers med noll koll”

Frågan är kanske som allra mest aktuell i vårt avlånga grannlands nordligaste delar. I Sørøya träffade SVT fiskaren Kurt Nilsen, som känner sig sviken av makten i Oslo.

– Det som grämer mig är att unga människor utan arbetslivserfarenhet kommer in som politiska broilers och har noll koll på vad som sker i distrikten, säger han.

Följ med när SVT tar tempen i nordligaste Norge i videospelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.