Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Foto: TT

Knäpptyst från utredningen i Kongo-Kinshasa

Publicerad

En man har gripits misstänkt för mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa – men myndigheterna lämnar inga uppgifter till svenska Åklagarmyndigheten.
– Mycket olyckligt och frustrerande, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Svenska Åklagarmyndigheten har fortfarande inte fått någon information från myndigheterna i Kongo-Kinshasa om utredningen kring mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i mars 2017. Kammaråklagare Sara Nilsson, som ansvarar för den svenska utredningen, säger att hon har begärt flera uppgifter men att hon inte fått svar.

– Framför allt är vi intresserade av att få ta del av det utredningsmaterial som finns i den kongolesiska utredningen och den bevisning de har, och där är läget oförändrat, säger Nilsson till TT.

Endast medieuppgifter

Den enda information från utredningen som når henne är den som myndigheterna i landet väljer att kommunicera till medier, enligt Sara Nilsson.

– Jag har fortfarande inte fått del av den bevisning som kan finnas.

På lördagen bekräftade kongolesiska myndigheter att de gripit en man som pekas ut som en av hjärnorna bakom morden på Catalán, amerikanen Michael Sharp som hon reste med och en lokal tolk, rapporterar den franska radiokanalen RFI. Mannen, som greps i en by i Dibaya i den oroliga Kasai-provinsen under natten mot lördag, är högt uppsatt i Kamuina Nsapu-milisen som anklagas för att ha genomfört mordet, enligt myndigheterna.

– Vi gjorde vårt jobb och vi hittade personen som var inblandad i mordet på experterna, säger Kasai-provinsens tillförordande guvernör Justin Milonga till The New York Times.

Kan inte kommentera

Sara Nilsson kan dock inte kommentera gripandet på grund av det obefintliga informationsutbytet.

– Det är klart att det är mycket olyckligt och frustrerande att ett sådant allvarligt brott har så stora problem utredningsmässigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet