Rui Manuel Diogo är en av dem som går på behandling. Foto: Marco Nilson, SVT

Knarkarna straffas med vård i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

I Portugal kan man ha upp till tio dagsdoser av vilken drog som helst på sig. Straff: att få vård, eller möjligen böter.

Sedan drygt tio år tillbaka är missbruket tolererat här – något som gör Portugal till Europas mest drogliberala land.

– Det finns ett stort intresse för vår politik och avkriminaliseringen är en viktig del av den. Men egentligen är det inte huvudfrågan, avkriminaliseringen är inte lösningen på allt, säger chefen för Portugals missbrukarvård, Joao Goulao

Istället för att straffa, har den lilla fattiga portugisiska staten storsatsat på missbrukarvård, på tillgänglighet, metadon och på rena sprutor. Rui Manuel Diogo är en av de många missbrukare som har följer ett dagligt vårdprogram.

– Metadon är det bästa för mig. Man måste se på missbruk som en sjukdom, inte som ett brott, säger han.

Den fruktade invasionen av missbrukare från när och fjärran när Portugal införde lagen om avkriminalisering för drygt tio år sedan ägde aldrig rum. Från 80- och 90 talets skräcksiffror när det gäller droganvändning och hiv och aids kopplat till missbruket, har Portugal långsamt förvandlats till ett europeiskt medelland när det gäller andelen missbrukare, något högre än Sverige.

Se mer i säsongspremiären av Korrespondenterna:  tisdag kl 20.00 i SVT2 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer