Paul Bocuse var en av de första kockarna som uppnådda stjärnstatus och var känd över hela världen.
Han grundade också och namngav den mest prestigefyllda kocktävlingen och det inofficiella världsmästerskapet i matlagning, Bocuse d’Or. Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.
Paul Bocuse föddes i en matkunnig familj, hans pappa drev restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges, och började som lärling redan vid 16-års ålder.
1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och blev senare den ende fransman som lyckades med bedriften att behålla betyget i inte mindre än fyra decennier.
Macron : Kockarna gråter i Elysee-palatsets kök
”Kockarna gråter i Frankrike, i Elysee-palatsets kök och över hela Frankrike”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i en kommentar på Twitter.
Den franske inrikesministern Gérard Collomb har också kommenterat Paul Bocuses bortgång:
”Gastronomin sörjer. Monsieur Paul var Frankrike. Må våra kockar, i Lyon, och i världens alla hörn, länge skörda frukterna från hans passion”.
Redzepi och Bourdain hyllar
Flera andra stjärnkockar och matpersonligheter, som danska Rene Redzepi och Anthony Bourdain, hyllar också den nu bortgångne kocklegenden på sociala medier.
Både guiden Gault-Millau och The Culinary Institute of America har utnämnt Bocuse till århundradets kock.
Paul Bocuse blev 91 år. Han hade i flera år varit sjuk i Parkinsons.