Alexander Sjögren tävlade för första gången i den prestigefulla tävlingen, och är nu kvalificerad till ”kock-VM” i Lyon 2017. Sjögren och de andra tävlande gick in i köket i Budapest klockan tio på förmiddagen. Sedan pågick intensiv matlagning i fem och en halv timme. Därefter var det dags för bedömningen med danske ordföranden Rasmus Kofoed i spetsen.
Uppdraget var att laga en kötträtt och en fiskrätt för 14 personer; huvudingrediensen i den förra var hjort och i den senare stör. Deltagarna hade stor frihet att komponera rätterna, men i båda fallen måste de laga en sås och använda minst två garnityrer.
Kockstjärnan säger till Svenska Dagbladet att han själv mest är nöjd med köttpresentationen, men att han trodde mest på fiskrätten eftersom det är större konkurrens i köttklassen.
– Den enda är att palla för trycket, och det gjorde jag. Allt flöt på. Hade en liten miss med fisksåsen men det var ingen panik, säger Sjögren till SvD.