Kolera sprids i flyktinglägret i Kagunga, Tanzania. Foto: TT

Kolera bland burundiska flyktingar

Publicerad

Koleran sprids bland de burundiska flyktingar som tagit sig över till Tanzania. Förhållandena i flyktinglägren beskrivs som fruktansvärda.

– Mammorna är så uttorkade att de har slut på bröstmjölk, säger Sandra Bisin vid Unicef.

Oroligheterna i Burundi, där oppositionella drabbat samman med regimen sedan president Pierre Nkurunziza meddelat att han tänker kandidera till en tredje – och enligt oppositionen otillåten – mandatperiod, driver tiotusentals på flykt.

Vidriga hygienförhållanden

Omkring 70.000 burundier har flytt till grannlandet Tanzania och första anhalt för många är det flyktingläger som uppstått i gränsstaden Kaguna, där 50.000 flyktingar nu väntar på vidare transport.

Oroligheter i Burundi

Hygienförhållandena är svåra och kolera sprids snabbt bland flyktingarna. 3.400 fall av har bekräftats, enligt FN, och minst 33 personer har dött.

– I Kagunga finns 96 latriner på 50.000 personer. Enligt rekommendationerna ska det vara en latrin på 20 personer, säger Sandra Bisin, talesperson för FN-organet Unicef, som varit på plats i lägret.

Vattenbristen är stor i det överfulla lägret som ligger på stranden till Tanganyikasjön. Många har druckit vattnet från sjön och har sannolikt smittats på grund av de dåliga latrinförhållandena, enligt Sandra Bisin.

– Jag har sett kolerasjuka mammor som försökt amma sina barn, men mammorna är så uttorkade att de har slut på bröstmjölk. De sitter bara och gråter med sina barn i famnen, berättar hon.

Barnen drabbas svårt

En övervägande del av flyktingarna, 83 procent, är barn, enligt Unicef. Liksom 29 av de 33 döda.

– I många av kolerafallen är det barn som blivit sjuka, säger Sandra Bisin.

Från Kaguna tas flyktingarna med någon av FN:s två båtar, som tar 1.800 personer åt gången, till staden Kigoma, där ett transitläger upprättats på en idrottsarena. Från Kigoma bussas de till det permanenta flyktinglägret i Nyarugusu några mil från kusten.

Kolerasituationen är värst i Kaguna, men smittan sprids även på idrottsarenan och i Nyarugusu.

Unicef försöker säkra vattenförsörjningen och förbättra hygienförhållandena i lägren.

– Nu smittas 200-300 om dagen, men situationen kan snabbt ändras och bli bortom all kontroll, säger Sandra Bisin.

Konflikten i Burundi

Burundis president Pierre Nkurunziza utsågs till president 2005 efter att andra kandidater saknades. 2010 återvaldes han.

Enligt grundlagen får ingen väljas till mer än två mandatperioder, men Nkurunziza menar att han inte blev vald den första gången och därför kan omväljas.

Att presidenten kandiderar igen har lett till våldsamma protester och en misslyckad militärkupp. Efter oroligheterna har valet, som skulle ha hållits i slutet av maj, skjutits upp till början av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet