Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör boende i Whitehaven om förhoppningarna på den nya gruvan i klippet. Foto: Emil Larsson

Kolet går mot en ny vår i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Storbritannien i många avseenden tagit på sig ledartröjan i omställningen till fossilfri energi ser kolet ut att gå mot en ny vår i landet. Britterna planerar att öppna en helt ny kolgruva – något som inte hänt på 30 år.

Byggstarten av gruvan i brittiska Whitehaven är bara månader bort. Gruvan väntas stå klar om två år och beskrivs av stadens borgmästare som den ”modernaste som någonsin byggts”.

Tanken är att kolet ska gå direkt till den brittiska kolindustrin, där egen brytning läggs fram som ett mer hållbart alternativ än att importera kol från andra länder.

Klimatkrisen

Protester mot beslutet

Regeringens beslut att ge klartecken för gruvan är dock inte utan protester. Miljöorganisationen ”Jordens vänner” har gått så långt som att stämma regeringen för planerna.

– Fossilbränsleindustrin har alltid sagt att ”det här är ett undantag” och ”den här gången är det annorlunda”. Det är bara en taktik för att skjuta upp problemet, säger organisationens kampanjchef Jamie Peters till SVT.

Samtidigt finns också de som jublar över planerna. Gruvan väntas ge 500 nya jobb till Whitehaven som med värme minns tillbaka på sina glansdagar under kolets storhetstid.

Hör boende i Whitehaven om förhoppningarna på gruvan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet