”Kommer definitivt att bli fler översvämningar i framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte säga om översvämningarna i Centraleuropa är kopplade till klimatförändringar – men stigande temperaturer riskerar att leda till fler och kraftigare översvämningar. Det uppger de experter som SVT pratat med.

Det går inte att slå fast om en enskild väderhändelser är kopplade till klimatförändringar, konstaterar Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Inte heller i fallet med de stora regnmängderna som fallit över Centraleuropa.

– Det är naturligt att vädret är onormalt – extrema vädersituationer är en del av det naturliga systemet och de har alltid förekommit. Det beror alltid på vädret, oftast är det ett händelseförlopp som är helt slumpmässigt, säger Michael Tjernström.

Klimatkrisen

Kan bli vanligare

Klimatförändringarna kommer dock leda till att översvämningar blir vanligare i framtiden.

– Översvämningar är definitivt något som kommer att bli vanligare i framtiden. Den här typen av översvämningar orsakas av mycket regn på kort tid i kombination med den här terrängen. Men det finns också översvämningar som beror på till exempel tropiska orkaner och stigande vattennivåer, säger Michael Tjernström.

”En försmak”

Berit Arheimer, chef för den hydrologiska forskningen på SMHI, är inne på samma linje.

– Det är en försmak av vad vi kan få se mer av i framtiden, den här typen av väldigt extrema väderhändelser kopplat till sommarnederbörd. Det ligger i linje med våra beräkningar för framtida klimat, säger hon.

Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet, framhåller att klimatförändringarna kommer att få olika effekt på olika platser.

– Det vi kan se är att översvämningar i vår del av Europa har blivit vanligare och kraftigare. I andra områden blir de mer sällsynta, säger han.

Hör experterna Michael Tjernström, Berit Arheimer och Giuliano di Baldassarre om hur de stigande temperaturerna påverkar klimatet. Foto: SU/SMHI/UU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet