Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blinkens besök kommer att handla mer om jordskalvet än om Natofrågan, enligt SVT:s Turkietkorrespondent. Foto: TT/SVT

Blinken på besök i Turkiet: ”Budskap om stöd”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken är på besök i Turkiet. På agendan står samtal om Nato, Sverige, Finland och amerikanska stridsflyg, men samtliga ämnen lär överskuggas av jordbävningen, tror SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén.

USA har sedan jordbävningen ökat sitt stöd till Turkiet, ett som nu uppgår till 100 miljoner dollar i humanitärt bistånd.

– Framförallt kommer Blinken med budskap om stöd i jordbävningskatastrofen. Det som också står på agendan, och som var planerat sedan innan jordbävningen, handlar om de svenska och finska Natoansökningarna och den planerade försäljningen av det amerikanska flygplanet F16 som Turkiet väldigt gärna vill köpa, säger Thomas Thorén i Morgonstudion.

Men några större påtryckningar å Sveriges och Finlands vägnar är nog inte att vänta, tror han.

– Jag tror att besöket kommer domineras av frågan om jordbävningskatastrofen.

Cavusoglu: Sverige bör hantera PKK

Under morgonen höll Blinken en presskonferens tillsammans med sin turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu. Den amerikanske utrikesministern sa då att både Sverige och Finland tagit ”konkreta” steg i sina avtal med Turkiet kring Nato, och tillade att det finns ett brett stöd för att länderna ska bli medlemmar så snart som möjligt.

Men Cavusoglu vidhöll den turkiska positionen om att Sverige fortfarande inte uppfyllt sina förpliktelser.

– Tyvärr ser vi att terrororganisationen PKK fortsatt med sina aktiviteter i Sverige. Det ligger i Sveriges händer att förhindra detta, sa han, enligt Hurriyet.

– Alla måste uppmuntra Sverige att ta konkreta steg här.

Under dagen väntas Antony Blinken även träffa den turkiske presidenten Erdogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.