Turkiet meddelade på söndagen att en stor del av räddningsinsatserna efter jordskalvet avslutas. Foto: Sameer Al-Doumy / AFP /TT

Turkiet avslutar hjälpinsats i ruinerna

Publicerad

Snart två veckor efter den katastrofala jordbävningen har Turkiet avslutat räddningsinsatserna med undantag av de två värst drabbade provinserna.

– I många av våra provinser har söknings- och räddningsinsatser avslutats. De fortsätter i provinserna Kahramanmaras och Hatay, säger Yunus Sezer, chef för den turkiska katastrofmyndigheten.

Epicentrum för det första stora skalvet tidigt den 6 februari låg i sydöstra Turkiet nära gränsen till Syrien, strax söder om miljonstaden Kahramanmaras. Magnituden uppmättes till 7,7 eller 7,8.

Det största efterskalvet kom efter nio timmar och hade magnituden 7,5 med epicentrum några mil norr om Kahramanmaras.

Läkare utan gränser (MSF) uppmanade på söndagen till en ordentlig upptrappning av hjälpinsatser i nordvästra Syrien i samband med att hjälporganisationens konvoj med nödassistans anlände dit.

Över 44 000 människor i Turkiet och Syrien har mist livet i naturkatastrofen enligt den officiella räkningen. Det verkliga dödstalet befaras ligga avsevärt högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.