Foto: Lefteris Pitarakis/TT

”Kommer veta inom kort vad som har hänt med kroppen”

Publicerad

Sent i går kväll bekräftade Saudiarabien att Jamal Khashoggi är död, enligt landet efter ett slagsmål inne på landets konsulat i Istanbul, men Turkiet kommer fortsätta utreda fallet.

Turkiet kommer inte att tillåta att något rörande Jamal Khashoggis död mörkas, säger en person inom regeringspartiet AKP på lördagen, rapporterar flera nyhetsbyråer.

I går bekräftade Saudiarabien att journalisten dog inne på landets konsulat i Istanbul i början av oktober. Något man hade förnekat under de två veckorna sedan Khashoggi försvann.

Turkiska utredare kommer inom kort att få veta vad som har hänt med journalistens kropp och dela med sig av det slutgiltiga resultatet som snart är klart.

– Saudiarabien kommer inte kunna vrida sig ur detta om brott bekräftas, säger AKP:s Numan Kurtulmus.

Oklart var kroppen är

Utredningen fortsätter i närbelägna områden, där man letar efter spår. Det finns fortfarande ingen information om vad som hände med Jamal Khashoggis kropp.

En person med insyn i utredningen uppger att Khashoggis kropp lämnats över till en ”lokal samarbetspartner”, och att konsulatets chaufför var en av personerna som skötte det.

Trump nöjd

Donald Trump säger att han är nöjd med Saudiarabiens förklaring, men kallade det som Saudiarabien säger har hänt på konsulatet för ”oacceptabelt”. Saudiarabiens version av historien har dock ifrågasatts från flera håll.  Nederländernas premiärminister Mark Rutte vill att fallet utreds vidare.

– Vad hände? Hur dog han? Vem är skyldig? undrar Rutte.

Spaniens regering uttrycker ”bestörtning” över nyheten om Khashoggis död och kräver en omsorgsfull och transparent utredning.

Storbritannien säger att man fortfarande funderar på vad nästa steg är, efter bekräftelsen att Khashoggi dog på konsulatet.

Saudiarabiens grannländer har däremot hyllat agerandet.

”Saudiarabien kommer att förbli en rättsväsendets, värderingarnas och principernas stat”, heter det i ett officiellt uttalande från Bahrain.

Förenade arabemiraten välkomnar kung Salmans ledning och beslut i frågan om Khashoggi. Egypten berömde Saudiarabien för att sitt ”modiga” och ”bestämda” agerande.

Även den saudivänliga regeringen i Jemen hyllade Saudiarabiens kung för agerandet i samband med Khashoggifallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet