80 människor miste livet när Grenfell Tower i London fattade eld natten till den 14 juni i år. Foto: TT

Kommun och bostadsbolag kan åtalas för Londonbranden

Uppdaterad
Publicerad

Metropolitan Police i London har officiellt informerat Londonkommunen Kensington and Chelsea, och det kommunala bostadsbolaget Kensington and Chelsea Tenant Management Association, om att de är misstänkta i utredningen av branden i Grenfell Tower i juni. Uppgifterna rapporteras av nyhetsbyrån AP.

Den brittiska polisen säger sig ha ”skäliga grunder” för misstanken om att lokala myndigheter gjort sig skyldiga till corporate manslaughter – vållande till annans död av företag – i samband med branden den 14 juni, då ett 24-våningshus fattade eld och dödade 80 människor.

LÄS MER: Felaktig isolering kan ligga bakom Londonbranden

Brand i Grenfell Tower i London

Uppgifterna tillkännagavs i ett brev från Londonpolisen till överlevande Grenfell Tower-bor. Polisen har bekräftat för AP att brevet är äkta.

LÄS MER: 600 hus har liknande brandfarliga fasadmaterial

Polisen har i veckor sagt att deras utredning av händelsen ska inkludera frågan om huruvida någon ska dömas för brott. Under torsdagen meddelades att polisen ”gör övervägningar inom hela spektrumet av brott, från regelbrott till vållande till annans död av företag.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet