Kommunordföranden i tårar: ”Det är helt otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska fjället Veslemannen har oroat kommunen i flera år. Boende i området har evakuerats hela sex gånger bara i år. Och när nyheten om raset nu äntligen kom kunde inte kommunordföranden Lars Olav Hustad hålla tillbaka glädjetårarna.
– Jag tänker på alla de som har tvingats evakueras så många gånger, säger han i NRK:s sändning.

Det instabila fjället har gäckat kommunen Rauma i Norge under flera år. Sedan 2009 har det stått under ständig bevakning. Sedan 2014 har geologer varnat för att det kan rasa i stort sett när som helst.

Sedan dess har de som bor närmast fjället tvingats evakueras – flera gånger per år.

– Att det äntligen händer är helt otroligt, säger Lars Olav Hustad, kommunordförande i Rauma.

Börjar gråta av lättnad

I NRK:s sändning konstaterar han att invånarna nästan blivit frustrerade de senaste året. Många har känt att de lever med ett ständigt hot – som aldrig verkar bli verklighet.

– Jag har ingen siffra för hur många gånger Veslemannen har varit temat för möten. men för de som nu får flytta hem..., säger han – och då kommer tårarna.

– Jag ber om ursäkt för att det blir en sådan reaktion.

Hustad samlar sig och förklarar varför raset är så viktigt för kommuninvånarna.

– Jag tänker på alla de som har tvingats evakueras så många gånger. Så fantastiska människor som äntligen får flytta hem igen utan att oroa sig för att behöva flytta ut och in och ut och in, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer