• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det stora bergraset i Veslemannen i Norge Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stort bergskred i Veslemannen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det norska berget Veslemannen har på torsdagskvällen upplevt ett ovanligt stort bergskred, rapproterar NRK. Enligt kanalen ska stora delar av berget ha rasat.
– Det ser ut som det finns ett stort svart hål där uppe, säger geolog Lars Harald Blikra till kanalen.

Strax efter kl 21 på torsdagen gick ett större bergskred i fjällpartiet Veslemannen i Rauma i västra Norge, skriver NRK.

Den norska vatten- och energimyndigheten NVE bekräftar att det handlar om det största raset den här säsongen.

– Det 50 meter höga Spiret som har blockerat bergsmassorna har fallit, och stora delar av Veslemannen har rasat. Vi måste undersöka saken vidare i dagsljus, säger NVE:s geolog Lars Harald Blikra till kanalen.

”Stort svart hål”

Exakt hur stora stenmassor som fallit från fjällmassivet är för tidigt för att svara på, och måste enligt Blikra utredas under morgondagen.

– Men det ser ut som det finns ett stort svart hål där uppe.

NVE har betraktat rasrisken som extrem under de senaste dagarna och det har redan skett flera mindre ras. Om det i kvällens ras är själva bergsdelen som kallas Veslemannen eller om det bara är det geologer kallar Spiret som drabbats är just nu oklart. Spiret syftar till den nedre delen av berget.

Här rasar en del av Veslemannens bergsida Foto: SVT / NRK

”Kan lägga otryggheten bakom oss”

De senaste åren har boende i området flera gånger tvingats evakuera på grund av att geologer bedömt att det varit en förhöjd risk för att berget ska kollapsa. Bara under förra året utrymdes området sex gånger, enligt NRK.

För kommunordförande Lars Olav Hustad är nyheten om det kraftiga bergskredet en lättnad.

– Jag tänker på alla de som blivit evakuerade så många gånger. Hur fantastiska människor det är som har stått ut och som nu äntligen kan få flytta hem igen utan en större fara för att de ska behöva åka ut och in och ut och in igen, säger han till NRK.

Också Raumabanan som passerar trakten har tvingats hålla stängt.

– Det här är också viktigt för järnvägen. Nu kan vi lägga otryggheten bakom oss. Den första prioriteringen är att prata med invånarna, säger Lars Olav Hustad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer