Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två kondorer har ynglat av sig – helt utan att använda hannars hjälp. Foto: Reuters

Kondorhonor har skaffat ungar – helt utan hannars inblandning

Uppdaterad
Publicerad

På San Diego Zoo har forskare som analyserat kondorers genkod upptäckt något häpnadsväckande – två av honorna har skaffat ungar på egen väg.

– Det har inte behövts spermier eller något bidrag från en hanne för att skapa de här embryona, säger Cynthia Steiner, en av forskarna bakom studien.

– Det här är honor som har varit med hannar vid något tillfälle och fortplantat sig med dem. Men vid något tillfälle och av något skäl har de också börjat reproducera sig asexuellt, säger Cynthia Steiner, biträdande chef för forskningsdivisionen på San Diego zoo och en av författarna bakom studien på kondorerna.

Det här är första gången som asexuell fortplantning, partenogenes, har upptäckts hos kondorer i Kalifornien. Det är också första gången som det upptäcks hos en fågelart där honorna har tillgång tillgång till hannar. Tidigare har man sett detta hos vissa fiskar och reptiler.

Hör mer om kondorerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer