Foto: TT

Konflikt i Kashmir trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Upptrappade strider längs gränsen mellan Indien och Pakistan har tvingat tusentals bybor i Kashmir på flykt. Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan, som hittills utkämpat två krig på grund av området, kräver nu att FN går in och medlar innan ett tredje krig bryter ut. Se ett reportage om flykten från Kashmir i klippet ovan.

De senaste dagarna har flera våldsamma sammandrabbningar mellan indiska och pakistanska soldater i Kashmir lett till en upptrappning av konflikten.

Sju pakistanska soldater har dödats under hård beskjutning och enligt Pakistan ska även elva indiska soldater ha dödats, vilket tillbaka visas av Indien.

Konflikten i Kashmir

Sammandrabbningar har också skett mellan militanta grupper och den indiska armen.

Många civila på flykt

Även åtskilliga civila har dödas på båda sidor av gränsen. I Pakistan har tusentals flytt sina hem i veckan sedan byar träffats av indisk beskjutning. Pakistanska myndigheter förbereder sig nu på att hantera 50.000 flyktingar.

– Om situationen förvärras kan en halv miljon människor behöva evakueras, uppger Raja Farooq Haider, premiärminister i den pakistanska delen av Kashmir.

Indien evakuerade 10.000 personer i oktober och i september dödades 19 indiska soldater i ett överraskande anfall.

Protester skakar huvudstad

Samtidigt har våldsamma protester för ett självständigt Kashmir skakat huvudstaden Srinagar. Över 100 civila har dödats och tusentals skadats när demonstranter drabbat samman med indisk militär.

Hittills har kärnvapenmakterna Indien och Pakistan utkämpat två fullskaliga krig över Kashmir, och flera internationella ledare kräver nu att FN går in och medlar innan ett tredje krig bryter ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet