En explosion på Gazaremsan orsakad av israeliska flygattacker. Under tisdagsmorgonen har konflikten fortsatt trots ett eldupphör som förhandlades fram under måndagskvällen. Foto: Adel Hana/AP/TT

Nya anfall på Gazaremsan – efter kortvarigt eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kraftig upptrappning av konflikten vid Gazaremsan nåddes ett kortvarigt eldupphör på måndagskvällen. Under tisdagsmorgonen har israelisk militär fortsatt anfalla mål i Gazaremsan, som en reaktion på raketanfall från den palestinska sidan. Israels svar efter gårdagens raketattack från Gaza beskrivs som det kraftigaste svaret på fem år.

Det var på måndagsmorgonen som raketer från Gaza träffade ett hus i staden Mishmeret, norr om Tel Aviv. Sju personer skadades, varav tre fortfarande befinner sig på sjukhus. Israel anklagade Hamas, som styr området, för att ligga bakom attacken, men Hamas nekar till att ligga bakom raketbeskjutningen.

– Ingen från motståndsrörelserna, inklusive Hamas, har något intresse av att skjuta upp raketer från Gazaremsan mot fienden, säger en källa till AFP.

Skador på byggnader efter i staden Mishmeret efter att raketer sköts från Gaza. Foto: TT

”Israel kommer inte tolerera detta”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förkortade sin resa till USA och sitt besök hos USA:s president Donald Trump med anledning av attackerna.

– Israel kommer inte att tolerera detta. Jag kommer inte att tolerera detta, sade han under besöket.

Enligt tidningen Haaretz har reservister kallats in och förstärkningar skickats till gränsen till Gazaremsan.

Rapporter om eldupphör

Under måndagen har Israel avfyrat raketer mot Gaza. Mål för attackerna har varit en hamn som tillhör partiet Hamas, samt deras träningsanläggning i norra Gaza. En byggnad som ska vara Hamasledaren Ismail Haniyehs kontor ska också ha varit mål för attackerna. 

Under måndagskvällen ljöd sirenerna i södra Israel igen efter att minst tio raketer skjutits mot Israel. En bostad i staden Sderot ska ha träffats, men det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

Strax efter attacken rapporterade flera medier att Hamas uppnått ett avtal med de olika palestinska fraktionerna i Gazaremsan och den israeliska sidan med hjälp av egyptisk medling.

Kortvarig eldupphör

Avtalet visade sig bli kortvarigt. AP rapporterar att israelisk militär fortsatt anfalla mål i Gazaremsan under tisdagsmorgonen lokal tid, som en reaktion på raketanfall från den palestinska sidan.

Sammanlagt ska ett 30-tal raketer ha avfyrats mot Israel, uppger landets militär, som i sin tur svarat med 15 flyganfall.

Gazas hälsoministerium uppger att sju palestinier skadats i anfallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.