Konkreta klimatlöften från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Bra men det kunde vara betydligt bättre, lyder omdömet sedan Kina och USA lagt fram sina konkreta klimatlöften inför decembermötet i Köpenhamn. För Kinas del handlar det rent faktiskt inte ens om att minska utsläppen, utan bara om att låta dem öka lite mindre fort.

Kina lovar att år 2020 ha minskat växthusgasutsläppen ”per BNP-enhet” med 40-45 procent jämfört med 2005.

”Det här är en frivillig handling av den kinesiska regeringen, baserad på dess egna nationella förutsättningar, och den innebär ett stort bidrag till den globala ansträngningarna att tackla klimatförändringen”, meddelades i ett uttalande på torsdagen.

I praktiken innebär det att de kinesiska utsläppen kommer att fortsätta ö k a, eftersom Kinas BNP också beräknas fortsätta uppåt.

-Växer ekonomin med 8 procent om året fram till 2020 så kommer Kinas faktiska utsläpp totalt att ha fördubblats, beräknar australiske experten Frank Jotzo för Reuters.

”Kan låsa upp”

Att Kina ändå visar vilja till att överhuvudtaget vara med i löfteskarusellen välkomnas i alla fall inför det stora klimatmötet i Köpenhamn.

Det här ”kan låsa upp två av de sista hindren mot en omfattande överenskommelse”, konstaterade exempelvis FN:s klimatchef Yvo de Boer i ett uttalande på torsdagen, där han syftade både på det kinesiska löftet och på USA:s besked från i onsdags om en 17-procentig utsläppsminskning till 2020, också den räknad från 2005.

Men mycket hänger fortfarande i luften.

-Alla löften på bordet i Köpenhamn ligger långt under det som vetenskapen vill ha. För att minska risken för en farlig klimatförändring måste detta följas upp med mycket, mycket tuffare krav omedelbart efter 2020, säger Jotzo till Reuters.

Miljöminister Andreas Carlgren har välkomnat USA:s bud i en skriftlig kommentar, men beklagade samtidigt att nivån inte är högre, ”då tidigare bedömningar tyder på möjligheter för USA att göra mer”.

Rätt plats, fel tid

Från Kina meddelades på torsdagen att premiärminister Wen Jiabao representerar landet i Köpenhamn – alltså inte president Hu Jintao.

I onsdags sade i sin tur USA att president Barack Obama kommer – men bara under början av mötet, på väg till utdelningen av Nobels fredspris i Oslo.

Inte heller det är något som direkt ökar optimismen kring vad mötet verkligen kan komma fram till.

”Rätt plats vid fel tillfälle”, konstaterade danska tidningen Jyllands-Posten på torsdagen.

”Det är som att komma på onsdagen när man blivit bjuden på fest på lördagen”, skrev tidningen i en analys på förstasidan.

Välkomnar inspelen

Buden från USA och Kina kommer att väcka besvikelse hos en del, kommenterar EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande.

De välkomnar ändå att de båda länderna konkretiserat sina inspel inför klimatmötet i Köpenhamn, men konstaterar samtidigt att det måste komma mer för att ambitionerna om att begränsa temperaturhöjningen till 2 grader ska nås.

”Vi kommer att fortsätta att uppmana USA, Kina och övriga i denna förhandling att sträcka sig så långt som det någonsin är möjligt för att se till så att en uppgörelse nås i i Köpenhamn” säger Barroso och Reinfeldt i sin skriftliga kommentar.

”Vi hoppas båda att de kinesiska och amerikanska indikationerna innebär ett första steg mot ytterligare minskningar”, tillägger de och framhåller att klimatfrågan blir central på den kommande måndagens toppmöte mellan Kina och EU i Nanjing i Kina.

TT

Fakta: Kinas klimatmöte

Kina lovar att minska utsläppen per BNP-enhet med 40-45 procent till 2020, jämfört med 2005.

Om landets ekonomiska tillväxt fortsätter som i nuläget innebär det att utsläppen i praktiken ökar med ungefär det dubbla.

Målet ska nås genom satsning på förnybar energi, forskning, och energisparande, liksom en ”aktiv satsning på kärnkraft”, enligt Kinas regering.

Landet tänker också satsa på att öka skogsarealen med 40 miljoner hektar jämfört med 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.