Alex Jones 2018. Arkivbild. Foto: AP/TT

Konspirationsteoretikern Alex Jones krävs på nytt miljard-skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha spridit konspirationsteorier om att skådespelare förfalskat masskjutningen i Sandy Hook-skolan 2012 har Alex Jones blivit dömd till flera skadestånd i miljardklass. Under torsdagen kom den andra domen på en månad och han ska nu betala totalt närmare 1,5 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 15,7 miljarder svenska kronor.

Under torsdagen beslutade en domare i den amerikanska delstaten Connecticut att konspirationsteoretikern Alex Jones måste betala ytterligare ett miljardskadestånd, rapporterar Reuters. 

Han ska betala för sina felaktiga anklagelser om att masskjutningen i skolan Sandy Hook 2012 var iscensatt av skådespelare. Jones ska nu betala ytterligare 473 miljoner dollar – drygt 5 miljarder svenska kronor – i skadestånd.

Hot och trakasserier

Den 14 december 2012 mördade en beväpnad man sin mamma och dödade sedan 20 barn och sex anställda på Sandy Hook Elementary Skola innan han tog livet av sig. Konspirationsteorierna förstärktes av Infowars på sin hemsida, sociala medier och en show som arrangeras av Jones ledde till år av hot och andra trakasserier av föräldrar till de mördade barnen.

Betala till släktingar

Torsdagens beslut kommer en månad efter att Alex Jones och han bolag Infowars fick en dom om  att betala ett skadestånd på 965 miljoner dollar – motsvarande närmare 11 miljarder svenska kronor – till mer än ett dussin släktingar till de som omkom i masskjutningen. Jones ska nu betala totalt 1,49 miljarder dollar skadestånd för Sandy Hook-fallet.

Just pågår också ytterligare ett domstolsärende i Texas.

”Fullkomlig brist på omvändelse”

I sin begäran om skadestånd uttryckte målsäganden att Jones bör betala den högsta straffavgiften som finns för den ”historiska” dimensionen av hans falska anklagelser och ”fullkomlig brist på omvändelse.” Jones har sedan dess erkänt att skottlossningen tog plats men vägrade be om ursäkt till familjerna under rättegången vittnesbörd.

I klippet nedan erkänner Alex Jones att massakern inte var en bluff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konspirationsteoretikern Alex Jones erkänna att Sandy Hook-skjutningen inte var en bluff i klippet. Foto: Briana Sanchez/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.