Foto: TT

Konspirationsteorierna om mordet på John F Kennedy

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på John F Kennedy har genom åren varit föremål för ett antal konspirationsteorier. Det var också en av anledningarna till att hemligstämpeln kring dokumenten som nu Donald Trump vill släppa förlängdes på 1990-talet.

Här är några av de konspirationsteorierna som framförts och avfärdats:

  • CIA låg bakom mordet. Enligt denna teori skulle Lee Harvey Oswald vara anlitad av CIA för att utföra mordet. CIA hade stor makt under 1950-talet. En makt som John F Kennedy försökte inskränka.
  • Trumps tidigare rådgivare och nära vän Roger Stone har i en bok också pekat ut USA:s tidigare president Lyndon B Johnson som ansvarig för mordet. Bakom ligger teorin om att Kennedy hade planer på att byta ut Johnson som sin vice-president.
  • Kuba skulle ligga bakom mordet därför att Kennedy motsatt sig den kubanska revolutionen och påstås ha velat mörda Kubas ledare Castro
  • Även maffian i USA har hävdats ligga bakom mordet. Under Kennedys presidentperiod gjordes för första gången allvarliga försök att komma åt den organiserade brottsligheten i USA.
  • En teorin gör gällande att pappan till en av de republikaner som tävlade med Trump om presidentposten inför valet, Ted Cruz, skulle ha varit vän med Lee Harvey Oswald, mannen som har pekats ut som Kennedys mördare. Cruz och hans far har nekat till anklagelserna.

Källa: TT, DN, Världens Historia, BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer